18 iunie 2018

Restituire taxa auto-termen limita 31-august-2018

Restituire taxa auto: cum poți primi banii inapoi si ce documente sunt necesare?

Romănii care au achitat taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule (ianuarie 2007 – 30 iunie 2008), taxa pe poluare pentru autovehicule (1 iulie 2008 – 12 ianuarie 2012), taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule (13 ianuarie 2012 – 14 martie 2013), timbrul de mediu pentru autovehicule (15 martie 2013 – 31 ianuarie 2017), trebuie sa depuna cererea la administratiile financiare de sector (ANAF), in cazul bucurestenilor.
Dosarul trebuie depus pana pe 31 august 2018.
Până în martie 2019, proprietarii de mașini care au plătit una dintre fostele taxe auto își pot primi, la cerere, banii înapoi, conform legislației în vigoare. Inclusiv pentru timbrul de mediu. Deoarece mai sunt doar trei luni în care se mai pot depune cererile de restituire, vă punem la dispoziție toate informațiile de care aveți nevoie privind restituirile taxelor auto.
Taxele auto sunt restituite încă din ianuarie. Mai exact, în perioada ianuarie - decembrie 2018, autoritățile restituie taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule și taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule. Timbrul de mediu va fi restituit în perioada septembrie 2018 - martie 2019.
Autoritățile confirmă că taxele auto pot fi recuperate inclusiv dacă proprietarii și-au vândut mașinile între timp.
Cererea de restituire poate fi depusă până în august 2018. Cererea poate fi descărcată gratuit de AICI iar aceasta nu mai trebuie să fie însoțită de documentul doveditor al plății uneia dintre fostele taxe auto și nici de copii ale certificatului de înmatriculare și cărții de identitate a mașinii. Practic, cererea de restituire este, mai nou, unicul document necesar la solicitarea banilor.
Trebuie neapărat să indici un cont bancar în cerere, altfel aceasta îți este respinsă. Dacă omiți contul bancar în cerere, autoritățile îți refuză restituirea, reiese din regulile procedurale ale returnării sumelor. Totodată, mai există și alte motive pentru care solicitările pot fi respinse.
Ai dreptul să primești și dobândă pentru banii achitați ca taxă auto. Proprietarii de mașini primesc nu doar suma pe care au achitat-o efectiv pentru una dintre fostele taxe auto, ci și dobânzi la aceasta.
Restituirea taxelor auto în baza hotărârilor judecătorești. Banii pentru taxa de mediu se dau înapoi și celor care au câștigat în instanță acest drept.
Reamintim că perioadele restituire sunt următoarele, conform ordonanței:
1 ianuarie 2018 - 31 decembrie 2018 -- pentru taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule;
1 septembrie 2018 - 31 martie 2019 -- pentru timbrul de mediu.
Cei care au început să depună cereri chiar și de anul trecut și care nu sunt în situațiile "privilegiate", pe care le detaliem mai jos, pot primi banii chiar și în ultima zi a perioadelor de mai sus.
Totuși, aceeași ordonanță prevede că banii se dau înapoi celor care au hotărâri judecătorești în 120 de zile de la depunerea cererilor (dar nu mai devreme de la începerea perioadelor de restituire enunțate mai sus). Practic, aceștia ar fi trebuit să înceapă deja să primească banii, mai repede ca ceilalți, dacă au depus deja cererile (mai puțin timbrul de mediu, unde nu s-a început încă restituirea banilor). Mai repede ar trebui să primească banii și cei care depuseseră deja cereri înainte de 7 august 2017 și care au fost admise -- tot într-un termen de 120 de zile, dar de la data de 29 decembrie 2017 (când au intrat în vigoare normele de aplicare ale OUG nr. 52/2017).
Concluzia este următoarea:
în primul rând, banii vin prin Administrația pentru Fondul de Mediu, de principiu, în baza cererilor făcute de organele fiscale, deci canalul prin care se face restituirea nu le concentrează doar pe acestea din urmă, ci mai multe autorități ale statului (prin urmare, lucrurile se pot complica pe parcurs);
în al doilea rând, solicitanții care nu se află într-una dintre situațiile mai avantajoase (cereri deja depuse și admise de mai demult ori decizii definitive obținute în instanțe) vor putea primi banii până la finalul anului 2018;
în al treilea rând, restituirea timbrului de mediu nu se face momentan, deci, nici nu are rost să fie adresate solicitări organelor fiscale cu privire la banii respectivi.

Niciun comentariu: